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Dear Mike:

Question:

Can a municipality impose a tax on the utility bills of other units of local government?

Analysis:

Can a Municipality Impose a Tax on the Utility Bills
of Other Units of Local Government?
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We have received a request for an opinion related to counties that have noted that several

utility bills have included charges for taxes imposed by a municipality, or a municipal utility tax.
These taxes are authorized by the Illinois Municipal Code! and Illinois courts have held that:

165 ILCS 5/1 et seq.

“[A] tax imposed or expressly authorized by the General Assembly, such as the
municipal utility tax, is presumptively and validly applied to local government
units, unless the General Assembly has expressly exempted such units by statute
or by preemptive legislation.”

2 Waukegan Community Unit Sch. Dist. v. Waukegan, 95 111. 2d 244, 257, 447 N.E.2d 345, 351 (1983) citing People
v. Deep Rock Oil Corp., 343 111, 388 (1931); See Board of Education v. City of McHenry , 71 111, App. 3d 904 (2™
Dist. 1979); ¢f. Board of Education v. City of Peoria , 76 Il. 2d 469 (1979).
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Section 8-11-2 of the Illinois Municipal Code provides:

The corporate authorities of any municipality may tax any or all of the following
occupations or privileges:

ook

2. Persons engaged in the business of distributing, supplying, furnishing, or
selling gas for use or consumption within the corporate limits of a municipality of
500,000 or fewer population, and not for resale, at a rate not to exceed 5% of the
gross receipts therefrom,

2a. Persons engaged in the business of distributing, supplying, furnishing, or
selling gas for use or consumption within the corporate limits of a municipality of
over 500,000 population, and not for resale, at a rate not to exceed 8% of the
gross receipts therefrom. If imposed, this tax shall be paid in monthly payments.

3. The privilege of using or consuming electricity acquired in a purchase at retail
and used or consumed within the corporate limits of the municipality. ..

4. Persons engaged in the business of distributing, supplying, furnishing, or
selling water for use or consumption within the corporate limits of the
municipality, and not for resale, at a rate not to exceed 5% of the gross receipts
therefrom.?

Consequently, a munlclpahty may impose taxes on natural gas, electricity, and water,
The Public Utilities Act* authorizes a public utility to pass the costs of these taxes to the utility’s
respective customers. The Section 9-221 of the Act provides that:

Whenever a municipality pursuant to Section 8-11-2 of the Illinois Municipal
Code ... imposes a tax on any public utility, such utility may charge its customers,
other than customers who are certified business enterprises under paragraph (e) of
Section 8-11-2 of the Illinois Municipal Code or are exempted from those taxes
under paragraph (f) of that Section, ... in addition to any rate authorized by this
Act, an additional charge equal to the sum of (1) an amount equal to such
municipal tax, or any part thereof, (2) 3% of such tax, or any part thereof, as the
case may be, to cover costs of accounting, and (3) an amount equal to the
increase in taxes and other payments to governmental bodies resulting from the
amount of such additional charge.’

65 ILCS 5/8-11-2,
4220 ILCS 5/1 et seq.
5220 ILCS 5/9-221 (emphasis added).
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Additionally, the Illinois Supreme Court has acknowledged a public utility’s ability to
pass on the cost of such taxes to customers, including units of local government, who in other
scenarios may be exempt from the payment of certain taxes. In holding so, the Illinois Supreme
Court stated:

[T]axes passed on to exempt bodies in the form of higher prices are not
necessarily invalid... It is clear that the incidence of the tax rests on the utilities,
even if its burden does not, since if the tax is not paid by the utility, it is the only
one from whom the city may seek to collect. It is the legal incidence of the tax
that controls. Accordingly, it is the utility not the [unit of local government]
which is the taxpayer. The fact that the utility, while not required to, may as a
general practice pass the tax on to the purchaser does not change the character of
the tax. Nor does the fact that the subscribers must inevitably provide the money
for the payment of the tax through a special charge.®

However, a municipality may decide to exempt another unit of local government
or school district from these taxes. Section 8-11-2 of the Illinois Municipal Code provides
that “A municipality that imposes taxes upon public utilities or upon the privilege of
using or consuming electricity under this Section and whose territory includes part of
another unit of local government or a school district may by ordinance exempt the other
unit of local government or school district from those taxes.””’

Conclusion:

Municipal taxes upon public utilities may be lawfully passed on to counties where such
taxable uses take place within the corporate limits of the municipality. Further, municipal taxes
upon the privilege of using or consuming electricity are applicable to counties where such
taxable uses take place within the corporate limits of the municipality, However, counties should
verify with their respective municipalities whether the county has been exempted from such
taxes by ordinance.

Sincerely,

GIFFIN, WINNING, COHEN & BODEWES, P.C.

%

Herm . Bodewes Jason E. Brokaw

HGB:JEB:pa

S:SharedCaseFiles\UNITCC\Correspondence\OpReMunicipalityImposeUtility Tax 11-30-15.doc

® Waukegan Community Unit Sch. Dist. v. Waukegan, 95 11l, 2d 244, 256-57 (1983) (citations omitted) citing
Commonwealth Edison Co. v. Community Unit School Dist., 44 11, App. 3d 665 (2™ Dist.1976).
765 ILCS 5/8-11-2(f)
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Disclaimer: This opinion was prepared by Giffin, Winning, Cohen & Bodewes, P.C. at the request of UCCI and is to be used
solely by UCCI and its members, The State’s Attorney is the attorney for the County, Legal advice, if requested, should be
sought from the State’s Attorney,



